ABC kreditna unija obilježila Svjetski dan štednje!

Objavljeno: 21.11.2022.

Svjetski dan štednje !

ABC- kreditna unija tradicionalno obilježava Svjetski dan štednje 31.10. , u suradnji sa najmlađima. I ove godine nastavljena je uspješna suradnja sa OŠ  Viktorovac  u Sisku.

Ove godine,  posjetili smo treće razrede osnovne škole s pedesetak učenika.  U suradnji s njihovim  učiteljima, učenike smo nastojali upoznati s osnovama financijskih pojmova i važnosti odgovornog upravljanja novcem. Sve to organizirano je u sklopu provedbe Nacionalnog  strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Posebna pažnja ove godine stavljena je na upoznavanje eura kao  „našeg novca“, odnosno službene valute u Republici Hrvatskoj.

Djelatnica Kreditne unije,  u suradnji s učiteljicama, kroz kratki kviz  i prezentaciju pokušala je na što jednostavniji način približiti i objasniti djeci način preračunavanja iznosa kuna u eure, na što je ostala pozitivno iznenađena vidjevši da veliki broj djece  već u trećem razredu to uspješno  preračunava.

S novčanicama eura većina učenika je upoznata, jedino nisu do sada vidjeli kovanice, pa smo se malo pozabavili s njima i uspoređivanjem njihovih vrijednosti s hrvatskim kunama.

Isto tako, kroz uspješnu interakciju učilo se o kreditima, štednji, sklapanju ugovora,  a najveću pažnju i oduševljenje s nebrojeno pitanja izazvale su novčanice i kovanice različitih valuta koje se koriste u svijetu.

Nakon pregleda novčanica britanske funte, američkog dolara, švicarskog franka, upoznati su i s prvom hrvatskom valutom, hrvatskim dinarom,  za koju su mislili da je novac iz igre „Monopoly“.

Sve u svemu,  prekrasno provedeni  sati  s učenicima koji su koji su vrlo aktivno sudjelovali u predavanju i na kraju su bili nagrađeni slatkim poklonom i sokovima koje su im priredili djelatnici ABC-kreditne unije.