Naslovnica : Site mape :    
 
 
Novosti

Sjednica 2 - 16. lipnja 2015.

Dnevni red:

 1. Otvaranje Izborne sjednice Skupštine HRVATSKE UDRUGE KREDITNIH UNIJA (HUKU),
 2. Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja
 1. Izvješće Predsjednice HUKU o radu Udruge od 2011. – 2015. godine
 2. Financijsko izvješće
 3. Utvrđivanje broja nazočnih i kvoruma
 4. Izbor pet članova Upravnog odbora HUKU
 5. Izbor Predsjednika i Dopredsjednika HUKU
 6. Izbor Tajnika HUKU
 7. Pozdravni govor Predsjednika HUKU
 8. Razmatranje i usvajanje Statuta HUKU
 9. Razno-------------------------------------------------------------------------------------

Sjednica 20. veljače 2015.

Dnevni red:

 1. Financijski izvještaj HRVATSKE UDRUGE KREDITNIH UNIJA (izlaže Marija Miko)
 2. Seminar „Pravilnik poreza na dohodak, dobit, PDV – promjene” (izlaže mr. Nikša Crljen)
 3. Razno-------------------------------------------------------------------------------------

Svjetski i Europski tjedan novca

I ove godine HRVATSKA UDRUGA KREDITNIH UNIJA je, u sklopu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, prisustvovala Okruglom stolu „Financijskom pismenošću do zadovoljnijih građana“ koji je održan 9.3.2015.

Prema definiciji OECD-a, „Financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja uz informacije, poučavanje i objektivne savjete razvijaju vještine i samopouzdanje kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladna stajališta i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.“

opširnije: http://www.europeanmoneyweek.eu/-------------------------------------------------------------------------------------

Radni sastanak u Hrvatskoj obrtničkoj komori

U ponedjeljak, 3. studenoga 2014. godine održan je sastanak predsjednice Hrvatske udruge kreditnih unija, Željke Pirija-Benaković i predsjednika Hrvatske obrtničke komore, Dragutina Ranogajca.

Tema sastanka bilo je suradnja Hrvatske obrtničke komore i njezinih članova s članicama HUKU-a te je posebno naglašena potreba izmjena zakonodavnog okvira kako bi se lakše prebrodile financijske poteškoće obrtnika, ulagalo u nove obrte i širenje poslovanja postojećih obrta, a sve s ciljem poticanja gospodarskog razvitka.-------------------------------------------------------------------------------------

day

U četvrtak 16.listopada diljem svijeta proslavit će se Svjetski dan kreditnih unija s tim da je ovogodišnja tema

„Lokalna usluga, Globalno dobro“

Široka mreža od 57000 kreditnih unija u svijetu, s gotovo 208 milijuna članova u 103 zemlje i tradicijom preko 150 godina ukazuje na važan položaj kreditnih unija u svakodnevnom životu naših članova.

HUKU se zalaže za stvaranje adekvatnog okvira unutar kojeg će biti zadovoljeni pojeinačni interesi članova kreditne unije, ali i interes Republike Hrvatske putem raznih vidova društveno korisnog financiranja i uključivanja kreditnih unija u programe poticanja gospodarstva.

Hrvatska udruga kreitnih unija u ovoj godini puno je radila na financijskom opismenjavanju naših članova, a cilj nam je u budućnosti obrazovanje mladih te
podizanje svijesti o postojanju kreditnih unija.

-------------------------------------------------------------------------------------

Seminar 16.05.2014

Dana 16.05.2014. godine članice HUKU prisustvovale su seminaru za kreditne unije iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, koji je organizirala Hrvatska narodna banka sa svojim predavačima.

Gospodin Ivica Miletić prisutne je upoznao sa svim pitanjima iz "Upitnika za procjenu izloženosti kreditnih unija riziku od pranja novca i financiranja terorizma po metodologiji Svjetske banke", a sve u svrhu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sporazum 09.05.2014

Zadrugarima, OPG-ovima i obrtnicima Međimurske županije omogućen pristup povoljnim izvorima kreditiranja

Prema Sporazumu članovima zadruga, OPG-ovi i obrtnici ostvaruju pravo povoljnijeg financiranja.

crveni_nosevi_2013

U Čakovcu su se jučer na sastanku našli članovi zadruga Međimurske županije te Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU).

Tema sastanka bila je upoznavanje predstavnika zadruga i članova zadruga sa Sporazumom o poslovnoj suradnji, potpisanog između Hrvatskog saveza zadruga i HUKUa. Prema Sporazumu članovima zadruga, OPG-ovi i obrtnici ostvaruju pravo povoljnijeg financiranja.
Predsjednica HUKU-a Željka Pirija-Benaković objasnila je: „Zajedno s zadrugama Međimurske županije istražit ćemo njihove potrebe, te ćemo dogovoriti modele financiranja koja odgovaraju posebnim potrebama zadrugara ovog područja.“ Nositelj projekta za Međimursku županiju ispred HUKUa je Kreditna unija Libretina.

„Uvažavajući regionalne različitosti i specifične potrebe zadrugara, OPGova i obrtnika sljedeći sastanak održat će se sa zadrugarima, obrtnicima i OPGovima Sisačko-Moslovačke županije“ rekla je Pirija-Benaković.

-------------------------------------------------------------------------------------

crveni_nosevi_2013

Svjetski tjedan novca globalni je događaj koji je započeo na inicijativu Child and Youth Financial Secreteriat i hvalevrijedna akcija u koju se od ove godine priključila i Republika Hrvatska.
Tjedan će biti obilježen nizom aktivnosti usmjerenih na razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja, edukaciju djece, mladih, ali i svih ostalih građana kako bi poboljšali financijski položaj, znali dobro upravljati novcem, informirati se kome se obratiti za pomoć te općenito podići opću razinu financijske pismenosti u Hrvatskoj.

Svjetski tjedan novca obilježava se od 10.-17. ožujka 2014.

Tom prigodom je 10. ožujka 2014. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan okrugli stol pod nazivom Financijskim obrazovanjem do financijske pismenosti na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske narodne banke, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatskog ureda za osiguranje, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge banaka, a kojem su nazočili i predstavnici Hrvatske udruge kreditnih unija.

U svom Hrvatska udruga kreditnih unija i njezine članice već niz godina educiraju svoje članove te im pružaju informacije i savjete kako uspješno upravljati svojim financijama.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kako to rade naše kolege u Škotskoj - 07.12.2013. godine

U Škotskoj, Velika Britanija u studenome ove godine (2013.) u Kreditnoj uniji Grampian u Aberdeenu započela je kampanja “12 Days of Debtmas” koja je usmjerena prema građanima koji mogu zapasti u financijske poteškoće u ovo predbožićno vrijeme koristeći nepovoljne pozajmice s još nepovoljnijim kamatama.

Kampanju je najavio Fergus Ewing MSP, Ministar energetike, poduzetništva i turizma u Škotskoj koji je...


-------------------------------------------------------------------------------------

crveni_nosevi_2013

HUKU pomaže Crvenim nosevima da razveseljavaju djecu diljem Hrvatske - 17.12.2013.

Prošli tjedan udruga Crveni nosevi proslavila je treću godišnjicu posjeta bolnicama u Hrvatskoj. Za godišnjicu su Crveni nosevi predstavili slikovnicu spisateljice Jelene Pervan „Doktor Crveni Nos.“ Ilustracije potpisuje Nikolina Manojlović Vračar.
Klaunovi doktori su posebno educirani profesionalci, glumci, zabavljači i glazbenici koji svojim klauno-terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Ovaj hvalevrijedan projekt prepoznala je i Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU), te financijski pomogla rad udruge. Donirana sredstva će Crveni nosevi upotrijebiti za financiranje rada udruge i češće posjete bolnicama i domovima za umirovljenike.
„Zadovoljni smo što možemo podržati rad udruge Crveni nosevi. Kreditne unije su i nastale na principima uzajamnosti i društvene korisnosti te zato vjerujemo da je naša dužnost vraćati zajednici u kojoj stvaramo. Rad Klaunovadoktora pratimo od početka djelovanja, ovaj hvalevrijedan projekt podržavat ćemo i u budućnosti.“ rekla je predsjednica Hrvatske udruge kreditnih unija, Željka Pirija-Benaković.
“Svojim veselim „doktorskim vizitama“ CRVENI NOSEVI klaunovidoktori donose bolesnoj djeci osmijeh i životnu radost kako bi im olakšali bolničke dane i poklonili dio sebe. U našim klaunovskim cipelama i s crvenim nosevima želimo doći u svaku bolničku sobu u Hrvatskoj gdje nas očekuje dijete željno smijeha i radosti kako bi u trenutku dok traje čarolija klaunovskog posjeta zaboravilo na bol i strah. Kako bismo to ostvarili potrebna nam je podrška građana i organizacija te nas veseli što je Hrvatska udruga kreditnih unija prepoznala važnost našeg djelovanja i dala financijsku podršku udruzi. Zahvaljujemo im što zajedno s nama donose osmijeh bolesnima i nemoćnima” – izjavio je Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač udruge CRVENI NOSEVI klaunovidoktori.

-------------------------------------------------------------------------------------


Seminar JOPPD - 29.11.2013. godine

Dana 29.studenog 2013. održao se Seminar pod nazivom "Popunjavanje i predaja JOPPD obrasca preko e-Porezna". Seminar se održao u Radničkom domu, Trg kralja Petra Krešimira IV broj 2 s početkom u 11 sati.

-------------------------------------------------------------------------------------


Svjetski dan štednje - 31.listopada

Svim našim članovima čestitamo Svjetski dan štednje 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres svjetskih štednih institucija ( 350 delegata iz 27 zemalja ) koji je održan u Milanu 31. listopada 1924.g.

Sudionici tog kongresa ukazali su da je štednja izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat.

Štednja je dokaz zrelosti jednog gospodarstva i njezinih stanovnika.

-------------------------------------------------------------------------------------


28.05.2013. - Potpisan sporazum između HAMAG INVEST-a i HUKU-a

Cilj potpisivanja sporazuma jest namjensko kreditiranje subjekata malog gospodarstva i članova kreditnih unija u sklopu Jamstvenog programa HAMAG INVEST-a "Novi poduzetnici".

U velikoj dvorani Ministarstva poduzetništva i obrta danas je potpisan sporazum između HAMAG INVEST-a i Hrvatske udruge kreditnih unija – HUKU-a. Pojedinačne ugovore s HAMAG INVEST-om potpisale su članice HUKU-a koje imaju aktivu veću od 15 milijuna kuna: Kreditna unija Dukat, Kreditna unija Gama, Kreditna unija Libertina, Kreditna unija Konavle, Kreditna unija Deponent, Kreditna unija Marijan, Kreditna unija BRA-MA, Kreditna unija Noa, Kreditna unija Jamstvo, Kreditna unija ABC te Kreditna unija Zagorska.

Objave u medijima 28. svibnja 2013. godine

Potpisan sporazum između HAMAG INVEST-a i HUKU-a

-------------------------------------------------------------------------------------


Obrtnike i poduzetnike moguće je financirati domaćim kapitalom

Europska je praksa da sve financijske institucije koje zaprimaju štedne uloge građana te štedne uloge i osiguravaju, u većini slučajeva na jednak način i u istom iznosu kao i depozite u bankama, kaže Željka Pirija-Benaković

Objave u medijima 6. ožujka 2013. godine

Obrtnike i poduzetnike moguće je financirati domaćim kapitalom

Želja nam je uključivanje u programe jamstava Hamag Investa s kojim smo uspostavili poslovnu suradnju i nadamo se da ćemo uskoro krenuti sa prvim modelima financiranja obrtnika

-------------------------------------------------------------------------------------


Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji sa HUP-om

Dana 17.prosinca 2012.godine potpisan je sporazum o poslovnoj suradnji između Hrvatske Udruga Kreditnih Unija i Hrvatske Udruge Poslodavaca, čiji je cilj razvoj tržišta kreditnih unija u Hrvatskoj i lakši pristup izvorima financiranja za građane, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike.

Hrvatska udruga kreditnih unija postala član HUP-a
-------------------------------------------------------------------------------------


Sastanak u Hrvatskoj narodnoj banci - HNB-u

Dana 30.studenog 2012.godine održan je sastanak predstavnika Hrvatske Udruge Kreditnih Unija (Željka Pirija-Benaković, Vlasta Panjković, Snježana Hudak i Igor Škrgatić) i Hrvatske narodne banke na čelu sa viceguvernerom Damirom Odakom, Željkom Jakušom, Milanom Potkonjakom i Ivicom Miletićem. Tema sastanka bila je inicijativa za izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim unijama.
-------------------------------------------------------------------------------------


U Saboru o kvalitetnijim kreditima za obrtnike, OPG i građane

U Odboru za financije i državni proračun Hrvatskog sabora održan je dana 25. listopada 2012. godine sastanak predstavnika Hrvatske udruge kreditnih unija i predsjednika odbora mr. Srđana Gjurkovića.

Tema sastanka bila je inicijativa prema izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim unijama u cilju omogućavanja održivog razvoja kreditnih unija u Republici Hrvatskoj.

Posebno je naglašena potreba izmjene zakonodavnog okvira kako bi se ojačale komponente društveno korisnog poslovanja, financiranja malih poduzetnika i obrtnika te uključivanje kreditnih unija u sve modele poticanja gospodarskog razvitka.

10 milijuna kuna za kredita za obrtnike, OPG-ove i građane

Hrvatska udruga kreditnih unija prošli je tjedan organizirala konferenciju u povodu Svjetskog dana kreditnih unija. Na konferenciji su javnosti predstavili kreditnu liniju za obrtnike, OPG-ove i građane vrijednu 10 milijuna kuna...

U Saboru o kvalitetnijim kreditima za obrtnike, OPG i građane
-------------------------------------------------------------------------------------


Na svjetski dan kreditnih unija 18.10.2012. godine,
HUKU  organizirao KONFERENCIJU

KREDITNE UNIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ  s osvrtom na tržišni polažaj u svijetu i europskoj uniji, legislativu i smjernice razvoja na kojoj će se javnosti predstaviti kreditne unije, kao i novi model financiranja obrtnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i zadrugara.

Konferenciji će nazočiti predstavnici Vlade, Hrvatske obrtničke komore, HAMAGA-a, Hrvatskog saveza zadruga, istaknuti pojedinci iz znanosti i javnog života Hrvatske , te predstavnici članica HUKU-a.


Dnevni redObjave u medijima o Konferenciji HUKU-a

Pripremaju 10 milijuna kuna za obrnike, OPG-ove i građane

Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) predstavit će javnosti plan o otvaranju kreditne linije prema obrtnicima, OPG-ovima i građanima

Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) 18. listopada u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 12 sati predstavit će javnosti plan o otvaranju kreditne linije prema obrtnicima, OPG-ovima i građanima u visini od 10 milijuna kuna, priopćeno je iz te udruge.

Na svjetski dan kreditnih unija HUKU će javnosti predstaviti modele financiranja za obrtnike, OPG-ove i građane. HUKU želi pokazati kako unatoč krizi u realnom sektoru RH postoji prostor za kvalitetni iskorak u poslovanju. Sigurni smo da će ovaj, na nacionalnoj razini koristan projekt, pomoći u jačanju obrtnika i OPG-ova u Hrvatskoj.

Na svjetski dan kreditnih unija, kreditne unije članice HUKU-a će svim svojim članovima omogućiti dobivanje kredita bez naknade.

Konferenciji će nazočiti predstavnici Vlade, Hrvatske obrtničke komore, HAMAG-a, Hrvatskog saveza zadruga (HSZ), istaknuti pojedinci iz znanosti i predstavnici članova udruge HUKU.

Sve što trebate znati o kreditnim unijama u Hrvatskoj
-------------------------------------------------------------------------------------

17.10.2012.godine
Sporazum HSZ-a i HUKU-a – zadrugari od sada lakše do izvora financiranja

Jučer je potpisan najavljeni sporazum o suradnji između Hrvatskog saveza zadruga (HSZ) i Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU).

Jučer je potpisan najavljeni sporazum o suradnji između Hrvatskog saveza zadruga (HSZ) i Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU). Sporazum su potpisale Željka Pirija-Benaković, predsjednica HUKU-a i Vadrana Stecca, predsjednica HSZ-a.
Sporazumom Hrvatska udruga kreditnih unija pod posebnim uvjetima za zadrugare i članove kreditnih unija otvara liniju namjenskog kreditiranja. Korisnici će prilikom kupnje robe ili repromaterijala, te plaćanja drugih stručnih ugovorenih usluga iz ponude zadruga moći koristiti povoljne izvore financiranja kreditnih unija.

"Ovim sporazumom našim zadrugarima želimo omogućiti pristup izvorima financiranja na lakši i jednostavniji način. Ovakvim sporazumom se korištenje sredstava uvjetuje radom putem zadruge, stavlja protok kapitala u sustav i osigurava trošak za potrebe zadrugarstva. Ustvari osnažava zadrugarstvo," objašnjava Stecca.

HUKU pripremila 10 milijuna kuna

"Sporazum s HSZ-om je važan korak, i prvi od koraka koje HUKU planira napraviti u razoblju koje slijedi. Deset kreditnih unija-članica HUKU-a otvorilo je kreditnu liniju prema obrtnicima, OPG-ovima i građanima u iznosu od deset milijuna kuna. Sigurni smo da će ova količina sredstava pod povoljnim uvjetima pomoći jačanju navedenih skupina. S naše strane, ovakve akcije prate europsku praksu kreditnih unija koja počiva na uzajamnosti i društvenoj koristi," objašnjava Pirija-Benaković.
Stecca objašnjava kako će daljnja suradnja HSZ-a i HUKU-a biti inicijativa i zagovaranje zakonske regulative koja bi omogućila korištenje kapitala kreditnih unija i za zadruge – plasman sredstava za potrebe zadruga. Također i da zadruge mogu koristiti ostale usluge unija, kao što je platni promet.

"Na taj način ostvarili bi se uvjeti za deponiranje i korištenje sredstava na načelima uzajamnosti a u svrhu poduzetničke djelatnosti i stvaranja u zadrugarstvu, a ne primarno ostvarivanju profita," zaključuje Stecca.

Objave u medijima o Sporazumu HSZ-a i HUKU-a

Sporazum HSZ-a i HUKU-a – zadrugari od sada lakše do izvora financiranja

Zadrugari sporazumom HSZ-a i HUKU-a lakše do kredita

-------------------------------------------------------------------------------------

KREDITNE UNIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

OSVRT NA TRŽIŠNI POLOŽAJ U SVIJETU I EUROPSKOJ UNIJI, LEGISLATIVA I SMJERNICE RAZVOJA

Želja je HRVATSKE UDRUGE KREDITNIH UNIJA (u daljnjem tekstu HUKU) da ovim materijalom ukaže na smjernice razvoja tržišta kreditnih unija u Republici Hrvatskoj, temeljeno na iskustvima zemalja članica EU, uz uvažavanje specifičnosti hrvatskog tržišta i postojede legislative. Postojedi Zakon o kreditnim unijama u nekim segmentima predstavlja kvalitetnu podlogu, ali potrebno ga je uskladiti s današnjom situacijom na financijskom tržištu. HUKU se zalaže za suvremenu zakonsku regulativu temeljenu na dobroj europskoj praksi, fleksibilnu i otvorenu promjenama, sa jasnim regulatornim okvirom. U tom smislu, HUKU želi biti partner zakonodavnim tijelima i regulatoru u proceduri pripreme promjena legislative kako bi zakonodavni okvir omogudio održivi razvoj kreditnih unija uz jačanje komponente društveno korisnog poslovanja, financiranja malih poduzetnika, obrtnika i uključivanje u sve modele poticanja gospodarskog razvitka.  više...
-------------------------------------------------------------------------------------

Seminar u organizaciji Hrvatske narodne banke

Dana 14.rujna 2012. godine održan je seminar za kreditne unije u organizaciji HNB-a iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, mjenjačkog poslovanja, sigurnosnih obilježja kuna i eura i drugo

Dnevni red:
1. Uvodna riječ (Milan Potkonjak, HNB)
2. Smjernice za provođenje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma za kreditne institucije, kreditne unije i institucije za elektronički novac
3. Prijava gotovinskih i sumnjivih transakcija Uredu SPN
4. Mjenjačko poslovanje kreditnih unija
5. Zaštitna obilježja novčanica kuna i eura
6. Provedba propisa koji reguliraju rad kreditnih unija; Pitanja i odgovori
-------------------------------------------------------------------------------------

Inicijativa za donošenje  novog Zakona o kreditnim unijama 

Hrvatska udruga kreditnih unija od svog osnivanja zalaže se prije svega za stvaranje adekvatnog zakonodavnog okvira unutar kojeg će biti zadovoljeni interesi kreditnih unija, odnosno pojedinačni interesi njenih članova kao i interes RH.
Dana 10. kolovoza 2011. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim unijama, u kojem su samo djelomično prihvaćeni naši prijedlozi što se prije svega odnosi na:
-  proširenje djelatnosti iz članka 3. Zakona  (primanje novčanih depozita i sindikata i obrtničkih komora te primanje bespovratnih novčanih sredstava od međunarodnih institucija i platni promet uz odobrenje HNB-a)   i
-  obvezu revizije godišnjih financijskih izvještaja ( članak 47. Zakona)

Na sastanku Udruge održanom 16.02.2012. godine, ponovno je pokrenuta inicijativa od strane članica da se prema zakonodavcu uputi novi  Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kreditnim unijama ili potpuno novi Prijedlog  Zakona o kreditnim unijama sa obrazloženjima, u kojem bi se primjenila sva pozitivna iskustva  zemalja EU koje imaju razvijene financijske institucije istog ili sličnog  tipa.
Sve članice Udruge dostaviti će svoje stavove i prijedloge koje će radna grupa objediniti i uputiti nadležnom Ministarstvu na razmatranje. 
-------------------------------------------------------------------------------------

Kreditne unije u EU i svijetu

Kreditne unije ili njima slične financijske institucije djeluju u više od sto zemalja širom svijeta. Njihovim djelovanjem obuhvaćeno je više od 200 milijuna članova kojim putem kreditnih unija zadovoljavaju svoje potrebe.
U EU kreditne unije su članice Evropske mreže kreditnih unija koja pomaže novim državama da u tim zemljama kreditne unije dostignu status koji je jednak kao i u drugim državama članicama  EU.
Najrazvijeniju mrežu kreditnih unija imaju Velika Britanija, Irska, Litva, Poljska, Rumunjska, Estonija, Latvija, Švedska, Austrija.
U zemljama EU kreditne unije uz kreditno-depozitne poslove mogu obavljti za svoje članove i druge poslove kao što su jednostavne bankarske transakcije, transakcije vezane za tekuće račune, savjetodavne usluge, knjigovodstvene i usluge, posredovanje u životnom osiguranju, platni promet za svoje članove, usluge razvijanja vještina svojih članova u upravljnju novcem.

Osim navedenih poslova, kreditne unije država članica Eumogu primati depozite od drugih kreditnih unija, , udruženja kreditnih unija, javnih organizacija, vjerskih zajednica , lokalne samouprave, međunarodnih fondova i dobrotvornih organizacija, kao i ulagati u državne papire.
------------------------------------------------------------------------------------
 

Razlika između Banaka i Kreditnih unija u SAD-u.Zadnje Aktivnosti Udruge

 

Sjednica 1. - 2011.09.08
  1. Uvodno izlaganje
  2. Izmjene Zakona o kreditnim unijama – obveza revizije
  3. Izmjena Zakona o kreditnim unijama – mogućnost obavljanja platnog prometa
  4.Podaci koje zahtijeva Agencija za zaštitu osobnih podataka
  5. Izrada  WEB stranice – osiguranje domene
  6. Razno
   
Sjednica 2. - 2011.11.24
  1. Savjetovanje ekonomista u Opatiji - Hrvatska 2012., podnošenje izvješća
  2. Donošenje Etičkog kodeksa kreditnih unija
  3. Platni promet – izvješće o poslovnom sastanku održanom u Centar banci
  4. Porezna uprava – e-kartica
  5. Razno
   
Sjednica 3. - 2011.12.20
  1. Smjernice za ovladavanje rizikom informacijskog sustava u kreditnim unijama
- kratak pregled smjernica i problematike koja je u njima obrađena
- izazovi s kojima su kreditne unije suočene u implementaciji smjernica
- rješenja za postavljene zahtjeve: organizaciono, procesno, tehnički
 

2. Izrada web stranice - konačno rješenje

  3. Razno
   

Sjednica 4. - 2012.02.16

  1. Obnavljanje aktivnosti za izmjenu Zakona o kreditnim unijama
 

2. Usklađivanje Statuta kreditne unije sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim unijama

 

3. Razno

 

 

Sjednica 5. - 2012.04.17

  1. Informacije o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju
  2. Usvajanje Bilance i Izvještaja o prihodima i rashodima neprofitnih organizacija za 2011. godinu
  3. Razno
   

Sjednica 6. - 2012.07.19

  1. Informacija sa sastanka u HAMAG  INVESTU i prijedlog poslovne suradnje
  2. Informacije o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača
  3. Usvajanje Izvještaja o prihodima i rashodima neprofitnih organizacija za razdoblje 01.01.2012.-30.06.2012.
  3. Razno
   

Sjednica 7. - 2012.09.24

  1. Marketing i PR za HRVATSKU UDRUGU  KREDITNIH UNIJA
  2.Zahtjev za izmjene Zakona o kreditnim unija
  3.Razno
- Izvješće sa seminara TEB-a
- Donošenje Zakona o potrošačkom kreditiranju
- Obavijest iz CEPOR-a
- Predstavljanje i pozdrav novom članu
   

Sjednica 8. - 2012.11.09

  1.Konferencija 2012.10.18. (rezultati održane konferencije i poduzimanje sljedećih aktivnosti)
  2.Suradnja sa HAMAG-om (izvještaj I.Škrgatić)
  3.Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i potrošačkom kreditiranju (utjecaj na rad kreditnih unija)
  4. Suradnja sa HUP-om (izvještaj I.Škrgatić
  5. Razno
   

Sjednica 1. - 2013.02.15

 

1.Aktivnosti vezane uz izmjene Zakona o kreditnim unijama
- 30.11.2012. sastanak s viceguvernerom HNB, Damirom Odak
- 14.12.2012. sastanak s zamjenikom ministra u Ministarstva obrta i poduzetništva, Draženom Pros
- 14.12.2012. prisustvovanje prezentaciji CEPOR-a  pod nazivom „Što čini Hrvatsku (ne) poduzetničkom zemljom“
- 17.12.2012. potpisivanje Sporazuma o zajedničkoj suradnji s HUP-om
- 19.12.2012. sastanak s ministrom financija Slavkom Linić
- 14.01.2013. sastanak s direktoricom DAB-a Marijom Hrebac

  2.Financijsko izvješće za 2012. godinu
(izlaže Marija Miko)
  3.Razmjena iskustava povodom primjene Zakona o potrošačkom kreditiranju (EKS 12 %)
  4.Plasman kredita uz životno osiguranje (prezentacija Igor Škrgatić)
  5. Dogovor za potpisivanje ugovora s Hrvatskom udrugom za mirenje
  5.Razno
- Upit MF – Poreznoj upravi u svezi obveze fiskalizacije
   

Sjednica 2. - 2013.04.16

 

1.Izmjene i dopune Zakona o kreditnim unijama

  2.Poslovna suradnja s ERSTE bankom vezano za obavljanje platnog prometa, mjenjačke poslove
  3.Razno
   

Sjednica 3. - 2013.06.11

 

1.HAMAG INVEST - jamstveni program, namjensko kreditiranje (prezentacija predstavnika HAMAG INVEST-a)

  2.OSIGURANJE, prezentacija Igor Škrgatić
  3.Razno
   

Sjednica 4. - 2013.11.15

 

1.Izvještaj o aktivnostima HUP-a

  2.Donacija Udruzi Crveni nosevi-klaunovi doktori
  3.Izvještaj o prihodima i rashodima za razdoblje 01.01.-30.09.2013.
  4.Razno
   

Sjednica 1. - 2014.02.26

 

1.Financijsko izvješće HUKU za 2013. godinu (izlaže Marija Miko)

  2.Izvješće CEPOR-a
  3.Porezni nadzor (izlaže mr. Nikša Crljen).
  4.Razno
   

Sjednica 1. - 2015.02.20

 

1.Financijski izvještaj HRVATSKE UDRUGE KREDITNIH UNIJA (izlaže Marija Miko)

  2.Seminar „Pravilnik poreza na dohodak, dobit, PDV – promjene” (izlaže mr. Nikša Crljen)
  3.Razno
   

Sjednica 2. - 2015.06.16

 

1.Otvaranje Izborne sjednice Skupštine HRVATSKE UDRUGE KREDITNIH UNIJA (HUKU)

  2.Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja
  3.Izvješće Predsjednice HUKU o radu Udruge od 2011. – 2015. godine
  4.Financijsko izvješće
  5.Utvrđivanje broja nazočnih i kvoruma
  6.Izbor pet članova Upravnog odbora HUKU
  7.Izbor Predsjednika i Dopredsjednika HUKU
  8.Izbor Tajnika HUKU
  9.Pozdravni govor Predsjednika HUKU
  10.Razmatranje i usvajanje Statuta HUKU
  11.Razno

 

 

 

Naslovnica  •  O nama  •  Novosti  •  Članovi  •  Kontakt
Hrvatska udruga kreditnih unija © 2011 • Pravne napomene